Locul unde se pregatesc cu pasiune zeci de modele de cosuri, decoratiuni sau mobilier din rachita
Povestea noastra
Atelierul nostru s-a nascut din dorinta de a-i face cunoscuti pe mesterii impletitori din Valea Paraului Alb, din zona Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita.
Mestesugurile traditionale difera de alte meserii, iar arta impletitului am mostenit-o de la parintii mei, am crescut de mic copil cu aceasta meserie in casa, reusind sa cunosc si sa parcurg toate secretele ei.
Pentru inceput as vrea sa fac o dezvaluire. Nu mi-am iubit mereu meseria mea de impletitor din nuiele. In tinerete chiar am urat-o. Mi se parea ca este o meserie urata si grea, trebuie sa muncesti mult si din greu. Am incercat orice ca sa scap de ea ba chiar agricultura, cultivarea porumbului si a cartofilor. Toate acestea mi-au asigurat un trai decent, am putut sa-mi intretin familia. In tot acest timp nu am putut sa renuntat la meserie, ceva m-a atras si am tot facut un cosulet, doua pentru a le vinde si completa veniturile. Exista o energie puternica ce te leaga de meseriile traditionale de care e greu sa scapi. Eu unul nu am reusit, iar in cele din urma a invins “mesterul” din mine.
Mestesugul impletitului se castiga in timp prin exersare continua, indrumare si initiative proprie, necesitand ani de munca, truda si pasiune pana la obtinerea de rezultate bune si productivitate corespunzatoare.
Produsele din rachita, pe langa valoarea lor utilitara, reprezinta si obiecte de decoratiuni mereu la moda, atat pentru interior cat si pentru exterior. Recent am infiinaat divizia de distributie, care va permite clientilor sa cumpere direct de la noi, producator, beneficiind astfel de preturi foarte bune. Clientii nostri vechi stiu ca pot apela la noi cu incredere, avem capacitatea de a onora comenzi mari si foarte mari.
Pentru a intelege mai pe indelete acest mestesug, te invit sa
citesti mai multe despre procesul de creare al obiectelor din rachita
Materia prima folosita este rachita de nuiele, provenita din culturi de rachita infiintate de specialisti in domeniul cultivarii rachitei. Rachita are o elasticitate si o rezistenta buna dar si o greutate redusa, astfel devine o materie prima potrivita pentru realizarea manuala a unor obiecte folositoare si decorative. Obiectele de rachita imbina utilul cu frumosul , si pedeasupra si cu ecologicul, rachita fiind fibra vegetala biodegradabila.
Totul incepe cu rachita aduse de pe plantatii, depozitarea ei se face pe o platforma in aer liber sau in spatii acoperite, foarte bine aerisite pentru a impiedica muciegairea si putrezirea acesteia. Rachita este sortata pe dimensiuni si grosimi in asa fel incat sa corespunda solicitarii produselor ce se vor realize din aceasta.
Munca începe prin tăierea nuielelor de răchită și fierberea lor. După fierbere, nuielele se decojesc, se sortează și se păstrează într-un loc uscat. Împletitul coșurilor este o muncă grea și tinerii nu au îmbrățișat această artă a împletirii nuielelor de răchită. Numărul meșterilor este tot mai mic.
Prin fierbere rachita va putea fi decojita si transformata in rachita cojita. Fierberea se realizeaza in cazane special amenajate in acest scop (5-8 ore), folosind drept combustibil lemnurile si deseurile de rachita. Cojirea manuala se efectueaza cu ajutorul unor obiecte simple din lemn sau fier, numite cojitori, cleste sau curatator, ale caror principii se bazeaza pe zdrobirea cojii rachitei, dupa care cojirea se face mai usor.
Dupa cojire rachita trebuie uscata complet pentru a nu se pata si pierde din calitate. Snopii de rachita cojita se pastreaza la adapost feriti de umezeala in soproane sau magazii bine acoperite si aerisite.
Toate aceste operatii se fac numai manual. Arta impletitului este dovedita prin diversitatea produselor, calitatea executiei si gradul de complexitate atins. Mestesugul impletitului se castiga in timp prin exersare continua, indrumare si initiative proprie, necesitand ani de munca, truda si pasiune pana la obtinerea de rezultate bune si productivitate corespunzatoare.
Aceste operatii conduc la formarea sinei mult utilizata in productia de impletituri. Spintecarea se realizeaza manual sau mechanic, dupa care cu ajutorul angrenajului de rindeluit se elimina partea interioara a sectiunii (maduva) rezultand sina.
Este principala operatie din intregul proces tehnologic:
- selectionarea materialului pentru fund, lateral si maner;
- umezirea mladitelor;
- formarea partii inferioare a cosului;
- impletirea partilor laterale;
- formarea si impletirea manerului.
Spalarea impletiturilor. Se executa in bazine prin frecarea cu o perie din sorg, par sau alt material, inlatuandu-se coloratiile, grasimile sau alte substante.
Se realizeaza uniformizarea culorii si se previne mucegairea.
Se face prin expunere la soare, prin stivuirea sau intinderea pe sarme a produselor. In acest fel se sublineaza aspectul estetic al fondului prin evidentierea texturii precum si prin imitarea culorii de brun auriu.
Dupa uscarea si bronzarea produselor se poate face o lacuire sau vopsire la solicitare.
Se face in spatii bine aerisite prin stivuire in asa fel incat sa permita circulatia aerului prevenind astfel mucegairea produselor.
Producator
In magazinul nostru veti gasi cosuri si mobilier de rachita din productie proprie
Realizate Manual
Arta impletitului este dovedita prin diversitatea produselor, calitatea executiei si gradul de complexitate atins.
Controlul Calitatii
Se face pe intreg fluxul procesului de fabricatie precum si dupa realizarea produsului finit inainte de livrare.
Magazin
Produsele din rachita, pe langa valoarea lor utilitara, reprezinta si obiecte de decoratiuni mereu la moda, atat pentru interior cat si pentru exterior.
Cosuri picnic
Cosuri rufe
Cosuri bicicleta
Cosuri piata
Fiind produse realizate manual, pot avea imperfecțiuni sau abateri de la dimensiunile și modelele prezentate. Avantajul este că puteți comanda dintr-o gamă foarte variată de modele și dimensiuni de produse.